Tiedotteet

05/24/2013 - 15:59

Oikeutta eläimille järjesti 24.5. tempauksen sikojen puolesta. Helsingin Esplanadin puistoon katettiin päivällispöytä, jossa lautasille oli asetettu kaksi kuollutta, pientä porsasta kauniin kattauksen kera. Ohikulkijat kauhistelivat näkyä.

- Jos kuolleet porsaat pöydässä järkyttävät, kannattaa tarkastaa oma ruokapöytä, sanoo Karry Hedberg Oikeutta eläimille -yhdistyksestä. - Kärsimys ei katoa sillä että liha on pakattu sievään pakettiin tai peitelty kastikkeella ja perunamuussilla, Hedberg jatkaa.

Oikeutta eläimille haluaa tempauksella muistuttaa ihmisiä ruoan alkuperästä. Jokainen kaupan hyllyllä makaava lihapaketti on joskus ollut eläin, jolla on omat tarpeensa ja oma elämänkaarensa. Yhdistys on julkaissut ihmisiä järkyttäneitä kuvia ja videoita yli sadasta suomalaisesta sikalasta.

- Kasvisvaihtoehtoja on nykyään todella hyvin saatavilla. Jokainen voi vaikuttaa eläinten oloihin konkreettisesti ja helposti jättämällä eläimet pois lautaseltaan, sanoo kasviskokkina työskentelevä Hedberg.

Possutempaus järjestettiin samana päivänä, kun Turun hovioikeus antoi päätöksensä sikatehtaat.fi-oikeudenkäynnissä. Tuomioistuin hylkäsi kaikki syytteet törkeästä kunnianloukkauksesta ja melkein kaikki syytteet julkisrauhan häirinnästä.

Yhdistys sai porsaat lahjoituksena yksityishenkilöltä, joka on löytänyt ne kuolleina eteläsuomalaisesta sikalasta.

Katso lisää kuvia tempauksesta: http://www.flickr.com/photos/oikeuttaelaimille/sets/72157633655831020/

05/24/2013 - 11:28

Turun hovioikeus on 24.5. antanut päätöksensä sikatehtaat.fi-oikeudenkäynnissä.

Oikeutta eläimille –yhdistys on hyvillään hovioikeuden päätöksestä hylätä kaikki syytteet törkeästä kunnianloukkauksesta neljää yhdistyksen aktiivia vastaan. Myös syytteet julkisrauhan rikkomisesta hylättiin lukuunottamatta Karry Hedbergin osuutta yhdellä sikatilalla.

Hovioikeuden päätöksen mukaan sikatehtaat.fi-sivuilla oleva materiaali ei ole valheellista, ja kuvien sekä sikatehtaat.fi-linkin julkaiseminen on laillista.

Oikeutta eläimille uskoo että oikeusjutussa on ollut kyse yrityksestä vaientaa eläinteollisuutta kohtaan esitetty kritiikki sekä sikateollisuuden huonoon valoon saattaneet kuvaajat.

Sikatiloilta kuvattu materiaali järkytti laajalti, ja sikojen olosuhteet tuomittiin ministereitä ja sikateollisuuden johtohenkilöitä myöten. Kuitenkaan yksikään sikateollisuuden edustaja ei joutunut oikeuteen, vaan syytettyjen penkille laitettiin eläinten olot paljastaneet henkilöt.

- Mielestäni on monin tavoin merkittävää, että yhteiskuntamme ei tuomitse eläinten oloista kertovien kuvien tuomista julkisuuteen. Järjestömme on julkaissut kuvia yli sadalta sikatilalta. Eläinten oloissa ei ole tapahtunut mitään merkittäviä muutoksia. Siat viettävät koko elämänsä ahtaissa betonikarsinoissa vailla mahdollisuutta minkäänlaiseen hyvinvointiin, sanoo Saila Kivelä.

Käräjäoikeus katsoi Karry Hedbergin syyllistyneen julkisrauhan rikkomiseen yhdellä kuvatuista sikaloista. Hovioikeus jätti käräjäoikeuden tuomion voimaan. Hänet tuomittiin 20 päivän ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan 1500 euroa sikatilallisen oikeudenkäyntikuluja. Tästä sikalasta kuvattu materiaali järkytti ihmisiä eniten. Sikalassa oli muun muassa sairaita sikoja, verille purtuja häntiä, loukkaantuneita jalkoja, likaisuutta ja elävien eläinten joukkoon oli jätetty kuolleita sikoja. Tämä sikala joutuikin Eviran tarkastuksissa syyteharkintaan eläinsuojelurikkomuksista.

Video tilalta: http://sikatehtaat.fi/sikalat/mustasaari-2

- En kadu toimintaani millään tavalla. Tehotuotannon pitäisi olla rikollista, ei eläinten elinolojen paljastamisen. Haluan, että pohdimme uudella tavalla suhdettamme eläimiin. Aion jatkaa kamppailua eläinten puolesta, kertoo Karry Hedberg.

Oikeutta Eläimille aikoo jatkaa tiedottamista eläinten huonosta kohtelusta.

04/16/2013 - 10:51

Oikeutta eläimille -yhdistys järjestää tukitempauksen Turun hovioikeuden edessä tiistaiaamuna. Tempauksella tuetaan sikatehtaat.fi -oikeudenkäynnissä syytettyinä olevia aktivisteja, joiden oikeuskäsittely jatkuu Turun hovioikeudessa 16.–17.4.2013.

Vuonna 2009 Oikeutta eläimille julkaisi videoita ja kuvia suomalaisilta sikatiloilta. Kuvat nostattivat paljon kohua, ja eläinten huonot olot tuomittiin ministereitä ja sikateollisuutta myöten.

Kaksi kuvaajista, Karry Hedberg ja Saila Kivelä, astui julkisuuteen kertomaan kokemuksistaan sikaloissa. Sikatilalliset haastoivat heidät oikeuteen törkeästä kunnianloukkauksesta ja julkisrauhan häirinnästä. Käräjäoikeus hylkäsi melkein kaikki syytteet vuonna 2011, mutta osa sikatilallisista valitti päätöksestä.

Kuvaajille vaaditaan edelleen yli 100 000 euron vahingonkorvauksia ja vankeusrangaistusta.

- Kuvien myötä toimme esille laajan, järkytystä herättäneen yhteiskunnallisen ongelman. Onkin surullista, että ainoa toimi, johon kuvien julkaisun jälkeen on ryhdytty, on kuvaajien haastaminen oikeuteen. Eläinten tilanne tehotuotantotiloilla on edelleen täsmälleen sama, painottaa Saila Kivelä.

Hedbergin ja Kivelän lisäksi kahta Oikeutta eläimille -yhdistyksen jäsentä syytetään törkeästä kunnianloukkauksesta, koska yhdistyksen verkkosivuilla on ollut linkki www.sikatehtaat.fi -sivuille. Kuvien tullessa julki myös monet valtakunnalliset mediat julkaisivat sivuillaan samaisen linkin.

- Tässä on kyse sananvapaudesta ja yhteiskunnallisesta vastuunkannosta. Mielestämme meillä ei ole ainoastaan oikeus, vaan myös velvollisuus jakaa tätä tietoa muille. Ihmisillä on oikeus tietää, millaisissa oloissa tuotantoeläimet Suomessa elävät, sanoo Karry Hedberg.

Oikeutta eläimille on myös aloittanut tukikampanjan, jossa kerätään ihmisten kuvia tukikylttien kanssa Facebookiin. Kuvia on tällä hetkellä lähes 500, ja niitä tulee koko ajan lisää.

Tukemalla eläinoikeustyötä autat meitä tuomaan tuotantoeläinten asemaa päivänvaloon jatkossakin. Linkki lahjoitussivullemme. Kiitos tuestasi!

04/11/2013 - 08:52

Onko eläintilojen dokumentoiminen ja kuvien julkituominen rangaistavaa? Oikeutta eläimille -järjestön vuonna 2009 julkaisemat kuvat ja videot suomalaisilta sikatiloilta veivät neljä aktivistia käräjäoikeuteen, missä yksi heistä tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Asian käsittely jatkuu 16.-17. huhtikuuta 2013 Turun hovioikeudessa.

Karry Hedberg ja Saila Kivelä ovat kertoneet avoimesti sikatiloilla näkemästään ja kokemastaan. Heille vaaditaan vankeusrangaistuksia ja yli sadan tuhannen euron vahingonkorvauksia julkisrauhan häirinnästä ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Lisäksi kaksi muuta Oikeutta eläimille -yhdistyksen jäsentä on syytettyinä, koska järjestön nettisivuilla on ollut linkki sikatehtaat.fi-kampanjasivustolle.

Mielestämme Oikeutta eläimille -yhdistyksellä ei ole ainoastaan oikeus vaan jopa velvollisuus tuoda julki sitä puolta tuotannosta, minkä eläinteollisuus haluaisi jättää pimentoon. Sikatehtaat-linkin jakaminen kuuluu sananvapauden piiriin. Lisäksi olemme julkaisseet uusia kuvia sikatiloilta jälleen vuonna 2011. Yhtään sikatilallista ei ole ollut syytettynä missään vaiheessa oikeusprosessia.

Voit osoittaa tukesi syytetyille tulostamalla jonkun allaolevista neljästä kylttivaihtoehdoista, ottamalla itsestäsi kuvan kyltin kanssa ja lähettämällä kuvan osoitteeseen sikatehtaat@oikeuttaelaimille.net. Lataamme kuvia albumiin Facebook-sivullemme. Mikäli et halua tulostaa, voit pidellä kuvassa vaikka läppäriäsi, jonka ruudulla on kuva kyltistä. Tyyli on vapaa, kunhan kuvassa olet sinä ja kyltti!

1. Sikaloiden kuvaaminen ei ole rikos!
2. Ihmisillä on oikeus tietää miltä eläintuotanto näyttää
3. Minä olen kasvissyöjä näiden kuvien takia
4. I support investigations on pig farms

Prosessin tähänastiset vaiheet on esitelty kattavasti sivulla sikatehtaat.fi/sikatehtaiden-kuvaajat. Linkin takaa löytyy myös video, jossa Karry ja Saila kertovat mietteitään oikeusprosessista.

Tukemalla eläinoikeustyötä autat meitä tuomaan tuotantoeläinten asemaa päivänvaloon jatkossakin. Linkki lahjoitussivullemme. Kiitos tuestasi!

05/10/2012 - 08:03

Viron televisio on ensimmäistä kertaa esittänyt aktivistien salaa kuvaamia videoita maan sikaloista. Kahdeksalla sikatilalla kuvatut ja http://www.seavabrikud.ee -nettisivuilla julkaistut videot ovat nostattaneet kohun virolaisessa mediassa. Videot esitti ensimmäisenä Viron yleisradion Pealtnägija-ohjelma keskiviikkoiltana 9.5.2012.

Yksi kuvatuista sikaloista on suomalaisen HK Scanin omistaman Rakveren lihakombinaat -yrityksen sopimustuottaja. Rõstlan sikalassa kuvatussa videossa näkyy muun muassa purtuja häntiä, paiseita, sairaita eläimiä ja sikoja likaisissa ja liejuisissa karsinoissa.

Virossa julkaistut videot muistuttavat Suomessa viime vuosina julkisuuteen tuotuja sikakuvia: purtuja häntiä, verta vuotavia korvia, paiseita, silmävammoja ja haavoja. Joissain sikaloissa kuolleita oli jätetty elävien joukkoon.

- Tehotuotannossa eläimet ovat tuotantovälineen asemassa. Niitä ei kohdella elävinä olentoina, joiden intressit tulisi ottaa huomioon, kommentoi Kristina Mering, Loomade Nimel -eläinoikeusjärjestön tiedottaja.

- Liha-ala pyrkii voiton maksimointiin, joten sikojen hyvinvointi ja luontaiset tarpeet jäävät taloudellisten seikkojen varjoon, jatkaa Mering.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan kuvat kertovat vain sikateollisuuden karun todellisuuden.

- En ole yllättynyt siitä, miten huonoissa oloissa siat Virossa elävät. Oikeutta eläimille -yhdistys on julkaissut kuvia yhteensä yli sadasta suomalaissikalasta, ja ympäri Eurooppaa on viime vuosina tullut vastaavia paljastuksia. Kyse ei ole yksittäisistä epäkohdista vaan tuotannon arkipäivästä, sanoo Karry Hedberg Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

Video ja kuvat HK:n sopimustuottajan sikalasta löytyvät osoitteesta: http://seavabrikud.ee/farms.php (Rakveren tila: Saimre Seakasvatus OÜ Rõstla sigala)

Suora linkki Rõstla sigalan videoon:
https://www.youtube.com/watch?v=DfZD7nqYFtg

01/08/2012 - 12:58

Avoin kirje Pekka Haavistolle
8.1.2012

Arvoisa Pekka Haavisto,

Surullisina kiinnitimme huomiota siihen, miten kyseenalaisin argumentein vastustitte sikojen järkyttävät olot julkisuuteen tuoneiden henkilöiden toimintaa haastattelussanne Huittisissa 5.1.

Haluamme kiinnittää huomiota kolmeen seikkaan:

Ensinnäkin, vertasitte - vaikkakin epäsuorasti - eläintiloja kuvanneiden aktivistien toimia uusnatseihin. Tekoa ei kuitenkaan voida irroittaa sen tarkoituksesta. Puolustuskyvyttömiä sikoja puolustavan aktivistin teko, joka pyrkii tuomaan väkivallan julkisuuteen on aina luonteeltaan olennaisesti erilainen, kuin uusnatsien alistamiseen ja väkivaltaan tähtäävä toiminta.

Pidämme tekemäänne vertausta hyvin loukkaavana, ja vaadimme anteeksipyyntöä.

Toiseksi, ihailemme kannattamaanne avoimuuden periaatetta, jossa toimitaan omilla kasvoilla ja asetutaan tuomioistuinten ja lain tuomittaviksi. Näin ovat myös yhdistyksemme edustajat Karry Hedberg ja Saila Kivelä päättäneet toimia. He ovat tulleet julkisuuteen omilla kasvoillaan ja kertoneet avoimesti siitä, mitä he ovat kohdanneet kuvaamissaan sikaloissa.

Avoimuuden periaate toimii kuitenkin vain yhteiskunnassa, jonka lait ovat oikeudenmukaisia ja joka kunnioittaa tätä avoimuutta. Laki ei ole eläinten vaan sikateollisuuden puolella, eikä laki suojele sikoja lainkaan rakenteelliselta väkivallalta, jonka kohteeksi ne joutuvat. Salakuvaukset ovat olleet ainoa keino tuoda julkisuuteen se väkivalta, johon niinkin keskeinen osa elämäämme kuin ruuantuotanto perustuu. Valitettavasti elämme edelleen sellaisessa yhteiskunnassa, jossa oikeudenmukaisuutta puolustavien ihmisten on välillä toimittava omaa identiteettiään paljastamatta.

Kolmanneksi, tehosikaloiden kaltaiset teollisuuslaitokset eivät ole kotirauhan suojaamia paikkoja. Sikaloihin ei ole "tunkeuduttu naamioituneena", vaan niihin on kuljettu avoimista ovista, ja niistä on eläinten olojen dokumentoinnin jälkeen poistuttu vahinkoa aiheuttamatta. Rikkomus on mitätön, julkituotu yhteiskunnallinen epäkohta valtava.

Ystävällisin terveisin,
Oikeutta Eläimille

12/02/2011 - 21:06

Lehdistötiedote 2.12.2011

Sikaloiden ongelmissa ei kyse eläinsuojelurikoksista
Tuottajien vastuunpakoilu vastenmielistä

Eviran sikaloihin tekemissä tarkastuksissa on löytynyt vain vähän huomautettavaa. Oikeutta Eläimille –yhdistys ei ole yllättynyt tarkastustuloksista.

- Emme ole missään vaiheessa epäilleet eläinsuojelurikkomuksia kuvatuilla tiloilla, vaan yhdymme Sikayrittäjien näkemykseen siitä, että kuvissa näkyy sikaloiden tavallista arkipäivää, sanoo Saila Kivelä Oikeutta Eläimille -yhdistyksestä. - Tuotanto-olot ovat lain sallimia, joten eläinsuojeluilmoitusten tekeminen ei johda mihinkään. Nyt tulisikin keskustella siitä, onko tällainen eläintenpito oikein, jatkaa Kivelä.

Oikeutta Eläimille -yhdistys on pöyristynyt Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n yrityksestä sysätä vastuu eläinten kärsimyksestä eläinaktivisteille. Vastuu eläinten hoidosta on aina tilallisilla itsellään. Tällä hetkellä vastuuta eläinten kärsimyksen edessä ovat kantaneet ainoastaan videoita kuvanneet aktivistit.

- Suomalainen eläinteollisuus tuottaa tapettavaksi yli 50 miljoonaa eläinyksilöä joka vuosi. Eläimet ovat osa tuotantokoneistoa, ja ne tapetaan siinä vaiheessa kun se on taloudellisesti mahdollisimman kannattavaa. Kun lähtöasetelma on tämä, kuinka voimme edes puhua eläinten hyvinvoinnista? kysyy Saila Kivelä.

12/01/2011 - 19:52
Atrian hallituksen jäsenen sikala.

Hyväksymmekö kärsimyksen osana tehotuotantoa?

Oikeutta Eläimille on tänään julkaissut uutta kuvamateriaalia kahdelta suomalaiselta sikatilalta osoittessa www.sikatehtaat.fi . Videot todistavat, että kohua herättäneissä videoissa ei ole kyse poikkeustapauksista tai erityisesti valikoiduista, huonoista tiloista. Toisen, Huittisissa sijaitsevan sikalayrityksen toimitusjohtaja on Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö ja toisen, Kalajoella sijaitsevan sikalan omistaja kuuluu Atrian hallitukseen. Materiaalista näkyy, että eläinten hyvinvointi ei toteudu edes teollisuuden johtohahmojen tiloilla.

- Videot osoittavat, että sikojen kärsimys kuuluu olennaisena osana tehotuotantoon, sanoo Saila Kivelä Oikeutta Eläimille –yhdistyksestä. – Ongelma ei ole se, että tilat rikkoisivat lakia, vaan että emme yhteiskuntana tunnusta eläinten yksilöllistä arvoa tai tarpeita, jatkaa Kivelä.

Sikayrittäjien puheenjohtajan tilalla kuvatulla videolla näkyy kuolleita porsaita karsinoissa, ahtaita oloja, avohaavoja, purtuja häntiä, makuuhaavoja sekä ulos jätetty kuollut sika.

Atrian hallituksen jäsenen tilalla yhdellä sialla oli suurikokoinen tyrä, joka laahasi maata ja oli verillä. Videolla näkyy myös purtuja häntiä ja verinen avohaava. Yhden sian korva oli pahasti turvonnut. Toisella sialla oli paise kärsässä.

- Videoiden julkaisu on vastaus myös maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle, joka Helsingin Sanomien haastattelussa väitti, että ihmisiä järkyttäneet sikalakuvat olisi otettu jollain tavoin ”haarukoiduilta” tiloilta, sanoo Saila Kivelä. – Näitä videoita ei voi selittää tilanpitäjien henkisillä ongelmilla tai puhumalla sairaskarsinoista. Nyt kun tiedämme, millaista eläintuotanto on, meidän tulisi myöntää, että eläimet eivät voi hyvin sen puitteissa. Seuraavaksi olisi aika ottaa eläinten kärsimys vakavasti, vaatii Kivelä.

Sikayrittäjien puheenjohtajan Martin Ylikännön sikala.
11/27/2011 - 22:44

Lauantaina 26.11. osoitetttiin mieltä eläinten tehotuotantoa vastaan sankoin joukoin. Helsingissä järjestetty tapahtuma keräsi lähes 300 osallistujaa. Kulkue kiersi Helsingin keskustassa mukavissa tunnelmissa musiikin soidessa ja kahden maskottipossun tanssiessa kulkueen edessä.

Ohikulkijoille kerrottiin kampanjasta ja korostettiin jokaisen yksilön vastuuta omista kulutustottumuksistaan ja siitä, millaista ruuantuotantoa rahallaan päivittäin tukee. Mielenosoituksessa kannustettiin ihmisiä ryhtymään kasvissyöjiksi, sillä se on hyvin konkreettinen tapa varmistua siitä, ettei valinnoillaan tue eläimille kärsimystä aiheuttavaa eläintuotantoa. Lisätietoa kasvissyönnistä täällä.

Narinkkatorilla puheen pitivät Saila Kivelä ja Karry Hedberg, kaksi vuoden 2009 kuvauksiin osallistunutta aktivistia. Heidän mukaansa ainoa toimi, johon on kahden vuoden aikana ryhdytty, on kuvaajien haastaminen oikeuteen. Eläinten oloissa ei ole tapahtunut mitään muutoksia, vaan sioilla on edelleen erittäin kurjat ja huonot olot, kuten uudet kuvat osoittavat.

Kiitämme kaikkia osallistujia hienosta mielenosoituksesta ja toivomme, että jokainen jatkaa muutoksen vaatimista ja toimii aktiivisesti eläinten puolesta, joko kulutusvalintojensa kautta tai vaikka liittymällä eläinoikeusjärjestöön tai tukemalla eläinoikeustyötä.

11/25/2011 - 02:01

Oikeutta Eläimille, Eläinoikeusyhdistys Fauna, Eläinsuojeluliitto Animalia,
Vegaaniliitto, Helsingin seudun Maan ystävät ja Luonto-Liitto järjestävät
yhteisen tehotuotannon vastaisen mielenosoituksen Helsingissä. Kulkue lähtee lauantaina 26.11. klo 13.00 Kiasmalta ja päätyy kierroksen kautta
Narinkkatorille, missä eri yhdistysten edustajat pitävät puheita.

”Kuvamateriaalia suomalaisen eläinteollisuuden arjesta julkaistiin
ensimmäisen kerran vuonna 2007. Mikään ei ole muuttunut. Millä oikeudella kohtelemme eläimiä tällä tavalla?”, kysyy Anne Nieminen Oikeutta Eläimille -yhdistyksestä.

Oikeutta Eläimille -yhdistyksen mukaan mikään ei muutu niin kauan kuin
eläimiä pidetään tuotantokoneina. Eläinoikeusyhdistys Fauna yhtyy Oikeutta Eläimille -yhdistyksen kantaan sekä iloitsee siitä, miten moni on ryhtynyt eettisistä syistä kasvissyöjäksi viimeisimpien vuosien aikana.

”Viime vuonna 20 prosenttia 15-24-vuotiasta naisista kertoi, ettei syö
lihaa. Kahta vuotta aiemmin heitä oli ainoastaan kolme prosenttia. Ihmiset ottavat vastuuta kulutusvalinnoistaan, sillä mikään muu ei auta”, kertoo Faunan tiedottaja Vesa Kyllönen.

Eläinsuojeluliitto Animalia kannustaa ihmisiä tekemään yhä useammin
eläineettisiä kulutusvalintoja: ”Helppo tapa ottaa kantaa eläinten parempien olojen puolesta on tehdä eläinystävällisiä valintoja kaupoissa ja ravintoloissa. Me kaikki voimme vaikuttaa kulutusvalinnoillamme siihen, minkälaista toimintaa tuemme”, muistuttaa eläinsuojeluliitto Animalian puheenjohtaja Sami Säynevirta.

Monet kasvisruokavalion valinneet ilmoittavat ruokavalionsa erääksi syyksi eläinten huonon kohtelun ja ilmastonmuutoksen. Luonto-Liitto haluaa korostaa tehoeläintuotannon ympäristöhaittoja.

”Eläintuotanto vie tilaa rehukasvien viljelyltä, saastuttaa meriä ja on yksi
keskeisin syy ilmastonmuutokseen. Yksilön valintojen tueksi tarvitaan
yhteiskunnallista ohjausta kohti ympäristö- ja eläinystävällistä ruokaa.
Esimerkiksi lihalle ja juustolle voidaan asettaa ympäristövaikutusten mukaan porrastettu haittavero polttoaineiden, tupakan ja alkoholin tapaan. Kouluissa taas tarvitaan lisää kasvisruokapäiviä,” toteaa Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.