Uusia videoita sikateollisuuden johtohahmojen tiloilta

Atrian hallituksen jäsenen sikala.

Hyväksymmekö kärsimyksen osana tehotuotantoa?

Oikeutta Eläimille on tänään julkaissut uutta kuvamateriaalia kahdelta suomalaiselta sikatilalta osoittessa www.sikatehtaat.fi . Videot todistavat, että kohua herättäneissä videoissa ei ole kyse poikkeustapauksista tai erityisesti valikoiduista, huonoista tiloista. Toisen, Huittisissa sijaitsevan sikalayrityksen toimitusjohtaja on Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö ja toisen, Kalajoella sijaitsevan sikalan omistaja kuuluu Atrian hallitukseen. Materiaalista näkyy, että eläinten hyvinvointi ei toteudu edes teollisuuden johtohahmojen tiloilla.

- Videot osoittavat, että sikojen kärsimys kuuluu olennaisena osana tehotuotantoon, sanoo Saila Kivelä Oikeutta Eläimille –yhdistyksestä. – Ongelma ei ole se, että tilat rikkoisivat lakia, vaan että emme yhteiskuntana tunnusta eläinten yksilöllistä arvoa tai tarpeita, jatkaa Kivelä.

Sikayrittäjien puheenjohtajan tilalla kuvatulla videolla näkyy kuolleita porsaita karsinoissa, ahtaita oloja, avohaavoja, purtuja häntiä, makuuhaavoja sekä ulos jätetty kuollut sika.

Atrian hallituksen jäsenen tilalla yhdellä sialla oli suurikokoinen tyrä, joka laahasi maata ja oli verillä. Videolla näkyy myös purtuja häntiä ja verinen avohaava. Yhden sian korva oli pahasti turvonnut. Toisella sialla oli paise kärsässä.

- Videoiden julkaisu on vastaus myös maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle, joka Helsingin Sanomien haastattelussa väitti, että ihmisiä järkyttäneet sikalakuvat olisi otettu jollain tavoin ”haarukoiduilta” tiloilta, sanoo Saila Kivelä. – Näitä videoita ei voi selittää tilanpitäjien henkisillä ongelmilla tai puhumalla sairaskarsinoista. Nyt kun tiedämme, millaista eläintuotanto on, meidän tulisi myöntää, että eläimet eivät voi hyvin sen puitteissa. Seuraavaksi olisi aika ottaa eläinten kärsimys vakavasti, vaatii Kivelä.

Sikayrittäjien puheenjohtajan Martin Ylikännön sikala.