Djurplågeri dokumenterat på svingårdar – utredarna hotas med fängelse!

Den finska djurrättsorganisationen Oikeutta Eläimille (Rättvisa för djuren) publicerade i hösten av 2009 en undersökning av grisindustrin. 30 svingårdar filmades och såväl videofilmer som bilder visades på nationella medier. Undersökningen utlöste en stor debatt om svinhållningen, och om hur djur bör behandlas.

Bilder på döende och lidande djur som lever i trånga och smutsiga förhållanden orsakade en allmän upprördhet, och många politiker och även industrin fördömde bilderna.

Nu, två år senare, tas fallet upp i rätten. De anklagade är inte grisuppfödarna, utan två av de aktivister som offentligt erkänt att de har filmat en del av materialet. Karry Hedberg och Saila Kivelä förklarade under debatten 2009 varför de tyckte att det var nödvändigt att få bilder från finska grisfabriker. De sa att de kände att det var det enda sättet att få sanningsenlig information av vardagen på svingårdarna.

Under filmningarna förstördes ingenting, alla dörrar var öppna, och enligt bönderna hade de inte lagt märke till besöken innan utredningen publicerades. Karry och Saila åtalas för grov ärekränkning av svinuppfödarna och brott mot offentlig frid. För detta vill åklagaren ge Karry ett ovillkorligt fängelsestraff, och ett villkorligt fängelsestraff åt Saila. Utöver detta bör de betala 180 000 € ersättning till svinuppfödarna.

Som om detta inte var nog, åtalas ytterligare två Oikeutta Eläimille-aktivister för grov ärekränkning. Anledningen är att det fanns en länk till sikatehtaat.fi webbsidan (där filmerna och bilderna fanns till påseende) på djurrättsorganisationens hemsida. Enligt åklagaren har Oikeutta Eläimille delat en länk till en sida med video-material som har erhållits olagligt, och detta anses vara grovt förtal av svinuppfödare. Genom att säga detta, verkar de ha glömt att alla nationella tidningar och tv-kanaler hade samma länk till sikatehtaat-sidan på sina webbplatser under 2009.

Är det kriminellt att visa hur verkligheten i fabriksenliga svingårdar ser ut? Och i så fall, hur kan människorna få reda på hur djuren behandlas och göra sina val därefter? Det återstår att se om det finska rättsväsendet uppfattar att det är ett större brott att filma svingårdar, än vad det är att missbruka djur. Vi kommer att följa utvecklingen av rättegångsförhandlingarna på denna sida.

Om du vill stödja aktivisterna, kan du dela med dig av informationen på den här sidan och videon. Du kan kontakta oss på info@oikeuttaelaimille.net

Så här använder du webbplatsen:

Om du vill se videor från 30 svingårdar, gå till Sikalat. Det finns videor av varje enskild gård.

Om du vill se bilder, gå till Media. Bläddra nedåt och du hittar ett galleri.

Om du vill se videoklipp med de vanligaste problemen i svingårdar, klicka på Taustaa, och du hittar klipp av skador (vammat), döda svin (kuolleet siat), brister i hygienen (hygienia), levnadsvillkor (tila) och beteendeproblem (käyttäytymishäiriöt).