Voitto sananvapaudelle Turun hovioikeudessa

Turun hovioikeus on 24.5. antanut päätöksensä sikatehtaat.fi-oikeudenkäynnissä.

Oikeutta eläimille –yhdistys on hyvillään hovioikeuden päätöksestä hylätä kaikki syytteet törkeästä kunnianloukkauksesta neljää yhdistyksen aktiivia vastaan. Myös syytteet julkisrauhan rikkomisesta hylättiin lukuunottamatta Karry Hedbergin osuutta yhdellä sikatilalla.

Hovioikeuden päätöksen mukaan sikatehtaat.fi-sivuilla oleva materiaali ei ole valheellista, ja kuvien sekä sikatehtaat.fi-linkin julkaiseminen on laillista.

Oikeutta eläimille uskoo että oikeusjutussa on ollut kyse yrityksestä vaientaa eläinteollisuutta kohtaan esitetty kritiikki sekä sikateollisuuden huonoon valoon saattaneet kuvaajat.

Sikatiloilta kuvattu materiaali järkytti laajalti, ja sikojen olosuhteet tuomittiin ministereitä ja sikateollisuuden johtohenkilöitä myöten. Kuitenkaan yksikään sikateollisuuden edustaja ei joutunut oikeuteen, vaan syytettyjen penkille laitettiin eläinten olot paljastaneet henkilöt.

- Mielestäni on monin tavoin merkittävää, että yhteiskuntamme ei tuomitse eläinten oloista kertovien kuvien tuomista julkisuuteen. Järjestömme on julkaissut kuvia yli sadalta sikatilalta. Eläinten oloissa ei ole tapahtunut mitään merkittäviä muutoksia. Siat viettävät koko elämänsä ahtaissa betonikarsinoissa vailla mahdollisuutta minkäänlaiseen hyvinvointiin, sanoo Saila Kivelä.

Käräjäoikeus katsoi Karry Hedbergin syyllistyneen julkisrauhan rikkomiseen yhdellä kuvatuista sikaloista. Hovioikeus jätti käräjäoikeuden tuomion voimaan. Hänet tuomittiin 20 päivän ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan 1500 euroa sikatilallisen oikeudenkäyntikuluja. Tästä sikalasta kuvattu materiaali järkytti ihmisiä eniten. Sikalassa oli muun muassa sairaita sikoja, verille purtuja häntiä, loukkaantuneita jalkoja, likaisuutta ja elävien eläinten joukkoon oli jätetty kuolleita sikoja. Tämä sikala joutuikin Eviran tarkastuksissa syyteharkintaan eläinsuojelurikkomuksista.

Video tilalta: http://sikatehtaat.fi/sikalat/mustasaari-2

- En kadu toimintaani millään tavalla. Tehotuotannon pitäisi olla rikollista, ei eläinten elinolojen paljastamisen. Haluan, että pohdimme uudella tavalla suhdettamme eläimiin. Aion jatkaa kamppailua eläinten puolesta, kertoo Karry Hedberg.

Oikeutta Eläimille aikoo jatkaa tiedottamista eläinten huonosta kohtelusta.